header
spacer
Glavni Izbornik
Poetna
O jagodi
Uzgoj
Bolesti i tetnici
Ekonomski znaaj
Propisi
Istraivanja
Projekti
Proizvoai
Dogaaji
Upotreba
Zdravlje
Ostalo
Forum
Kontakt
Vremenska prognoza
Web Linkovi
Datoteke
Pretraivanje
Vijesti
Login Obrazac
Korisniko ime

Lozinka

Zapamti me
Zaboravili ste lozinku?
Zabava
Vicevi
Filatelija
Filatelija
Korea150.jpg
Vicevi
Pitalica i jagoda

to je to, malo crveno i djeci je milo? – upita uiteljica.

Znam ja, - odgovori Ivica - to je pitalica.


Poetna arrow Projekti arrow Hidroponika arrow Struni projekt – Vertikalni uzgoj jagoda

Struni projekt – Vertikalni uzgoj jagoda PDF Ispiši E-mail
Autor: Ana Kruljac, Maja Mekovec i Marijan Posavac   
Ponedjeljak, 09. Lipanj 2008. u 21:56

U srijedu 11. lipnja 2008. godine na Agronomskom fakultetu Sveuilita u Zagrebu odrane su prezentacije strunih projekata studenata Hortikulture. Jedan od strunih projekata nosi naziv Vertikalni uzgoj jagoda, a izradili su ga studenti 3. godine studija Hortikulture.

TEHNOLOGIJA VERTIKALNOG UZGOJA

Cilj rada je ukazati na probleme koji se javljaju u ovom nainu uzgoja, tehnoloke uvjete koji moraju biti ispunjeni i ekonomsku isplativost.

          a) Zatieni prostor

          Kada govorimo o zatienom prostoru postoje odreeni uvjeti koji moraju biti ispunjeni.

  1. Tunel bi morao biti najmanje visok 5.5m da bi se to bolje iskoristio prostor

  2. Ventilacija je od izuzetne vanosti jer pomou nje kontroliramo temperaturu i vlagu zraka. Ventilacijski otvori bi trebali minimalno zauzimati 30 % ukupne povrine zatienog prostora. Takoer treba osigurati krovnu ventilaciju

  3. Armatura zatienog prostora treba biti dovoljno jaka da ju vjetar ne moe slomiti.

Slika 1 Izgled vertikalnog uzgoja jagoda

ZAKLJUAK

Prednosti vertikalnog naina uzgoja su berba izvan glavne sezone ovog voa, ali u skladu s time i cijena proizvodnje je vea,  mogunost vie berbi u jednoj godini, pogotovo je zanimljiva berba kada se na tritu ne moe nai jagoda pa je cijena vea i tako moe isplatit vrlo visoke trokove uzgoja, biljke su podignute od tla i tako je smanjena  opasnost od bolesti i tetnika, a i berba je bra i laka jer nema saginjanja, nema prljavtina na plodovima to je posebno znaajno kod prerade jer se plodovi moraju prije prerade oprati, a jagoda ima vrlo tanku koicu pa lako moe doi do oteenja, te zapoljavanje radne snage u poljoprivredi kada nema drugih poslova.

          Kao glavni i vrlo vaan nedostatak moemo izdvojiti visoka ulaganja u proizvodnju i male greke u procesu proizvodnje koje dovode do velikih gubitaka. Te male greke su vrlo este u ovoj proizvodnji pogotovo ako nije ukljuen niz strunjaka i savjetnika iz raznih podruja znanosti.

Moemo zakljuiti da se na podruju poboljanja proizvodnje ukljuuje sve vie znanstvenika, strunih ljudi, ali i zainteresiranih ljudi sa mnogo volje i elje da se jagoda pone popularizirat kao voe i lake i bre proizvoditi u to veim koliinama. Da li e se pojedini nain uzgoja financijski isplatiti ili ne pokazat e se nakon sustavnih znanstvenih istraivanja i projekata, ali i uloenog vremena i novaca.

Vertikalni uzgoj u Hrvatskoj tek je u povojima i slobodno moemo rei da je podbacio. Razlozi su brojni, kao prvo tu su banke koje gledaju prvenstveno svoj interes, a ne interes proizvoaa i trita. Neobrazovanost i nestrunost proizvoaa i slaba suradnja sa znanstvenim institucijama. Nuno je sadanje i budue projekte prilagoditi, jer bez prilagodbi ovaj sustav nije isplativ i konkurentan. Takoer valjalo bi razmotriti i ostale hidroponske sustave uzgoja, naroito horizontalni jer ovakav sustav i slini njemu su mnogo jednostavniji i manje riziniji od vertikalnog.

Zadnji put obnovljeno ( etvrtak, 12. Lipanj 2008. u 09:28 )
Slijedei >

Posljednje...
Najitanije...
Pretraivanje
Kratke Vijesti
Jagode kao afrodizijak

Najpoznatiji su afrodizijak meu voem. Nazivaju ih jo i voem ljubavi, a vrlo su primjerene kao lagani zavretak intimne veere, te uz ampanjac u udvarakim obredima. Pri tome uope nije vano kakav je njihov kemijski sastav i energetska tablica. Vana je njihova simbolina, erotska vrijednost i injenica da su najopojnije u ritalu meusobnoga uzajamnog hranjenja.

Aktualno
Zanimljivosti
Tono je...
Kalendar
Svibanj 2019
P U S P S N
29301 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2
Ovaj mjesec
spacer
 
Copyright © University of Zagreb, Faculty of Agriculture (2005)
All rights reserved
Ovaj site je izradjen pomou Mambo CMS