header
spacer
Glavni Izbornik
Poetna
O jagodi
Uzgoj
Bolesti i tetnici
Ekonomski znaaj
Propisi
Istraivanja
Projekti
Proizvoai
Dogaaji
Upotreba
Zdravlje
Ostalo
Forum
Kontakt
Vremenska prognoza
Web Linkovi
Datoteke
Pretraivanje
Vijesti
Login Obrazac
Korisniko ime

Lozinka

Zapamti me
Zaboravili ste lozinku?
Zabava
Vicevi
Filatelija
Filatelija
Sverige.jpg
Vicevi
Jagoda i vinja

Zato se jagoda drui s vinjom?
Zato jer se kesten nije htio druiti s njom.


Poetna

Jagode i pjenuci, seksi voe i pie-afrodizijak PDF Ispiši E-mail
Autor: Administrator   
Utorak, 08. Veljaa 2005. u 12:33

jagodeUzdaju li se nekritiki u rezultate potroakih i inih sve brojnijih ocjenjivanja sorta, uzgajivai bi se mogli razoarati trinim ishodom odabrana voa.
Ove se godine uza sve, od odjee do accessoiresa pink, nose i ros? pjenui. Losos ili neku drugu nijansu ruiaste najlake je odabrati u sluaju zlatnih pjenuaca Lidije Volovec i Tomislava Tomca, kakve su novinari nedavno u hotelu Regent, mogli kuati s jagodama istoga regionalnog podrijetla, iz Zagrebake upanije. ef kuhinje Marc Fontenelle oduevljen liderom bobiastog voa kao simbolom proljea predstavio je samo neke iz mnotva poslastica s jagodama umoene u gorku okoladu iz svoje domovine Belgije, narezane na tortice, gnjeene u nadjev slatkih proljetnih svitaka, kremu od sira i vanilije te u gazpacho s votkom i limetinim sokom s malo tuena slatkog vrhnja...

 

Bilo je to vjerojatno najzanimljivije, inae upanijsko ve drugo, ocjenjivanje sorta jagoda, na kojem je pobijedila sorta alba, ispred camarose i marmolade, prethodei patty, arose, raurici, madeleine, honeoye, miss, clery, mayi i elsante. Kao na prolotjednome Fragarijinu, i na sveuilinome ocjenjivanju studenti su najboljom ocijenili clery. Tko zna kako bi prola da se nala na prvome ocjenjivanju zagrebakoga Gradskog ureda za poljoprivredu i umarstvo, gdje su bile samo konzervativne, najrairenije sorte. Kao na prologodinjemu upanijskom, prva je bila elsanta, druga alba, a tree su mjesto podijelile madeleine i raurica. Bit e zanimljivo kako e se izjasniti uzgajivai jagoda jer prva izjanjavanja kazuju da su uglavnom drukije njihove ocjene za kakvou od ocjena rodnosti. Vrlo zamnom na (sve brojnijim) kuanjima pokazala se clery, koje, patentirane tek 2003., u nas jo nema ni na sortnim listama.
S obzirom na to da se mode (i) u voarstvo smjenjuju brzo, posebice u kratkotrajnijim vrstama poput jagode, tko zna kako bi proli nai proizvoai na tritu posade li tu sortu im stignu sadnice za koju godinu i povedu li se za tim potroakim ocjenama i povodljivim ukusom. Meutim, radi oblikovanja ukusa potroaa, a za svoju (financijsku!) korist, predlaemo uzgajivaima da nam, ponajprije, ne nude brda jagoda, nego jagodu oznaenu njezinim (sorta!) i svojim imenom s nainom uzgoja kako bismo znali to kupujemo, ak i u ovoj, za jagode looj godini, kada im kia oduzima aromu i kvari omjer kiselina i eera, te se unutar sorte kao na zagrebakome ocjenjivanju sorte miss dvanaestorice proizvoaa jagode veliinom, bojom, oblikom, vrstoom, sonou i okusom pokazuju kao da su iz razliitih sorata. I kako bismo, uostalom, bili to manje nasamareni kao reklamom u kojoj camarosu, miljenicu panjolske pokrajine Huelvo, toboe u Dalmaciji uzgaja Severinin djed iako je i u svijetu patentirana tek 1992. i jo se u Hrvatskoj uope komercijalno ne proizvodi!

izvor:  Veernji list

Zadnji put obnovljeno ( Utorak, 08. Veljaa 2005. u 19:39 )
< Prethodni   Slijedei >

Posljednje...
Najitanije...
Pretraivanje
Kratke Vijesti
Jagode kao afrodizijak

Najpoznatiji su afrodizijak meu voem. Nazivaju ih jo i voem ljubavi, a vrlo su primjerene kao lagani zavretak intimne veere, te uz ampanjac u udvarakim obredima. Pri tome uope nije vano kakav je njihov kemijski sastav i energetska tablica. Vana je njihova simbolina, erotska vrijednost i injenica da su najopojnije u ritalu meusobnoga uzajamnog hranjenja.

Anketa
Gdje kupujete jagode?
  
Aktualno
Zanimljivosti
Fotografija Dana
berba_Canada.jpg
Tono je...
Kalendar
Veljaa 2019
P U S P S N
282930311 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 1 2 3
Ovaj mjesec
Teajna Lista
failed to copy http://www.pbz.hr/Tecajnice/Danasnja/pbzteclist.txt...
Teajna lista PBZ
Utvreno :
Vrijedi od :302</b></div></td> </tr> </table><br> <table width="98%" border="0" cellpadding="0" cellspacing="0" class='sectiontableentry1'> <tr align="left" valign="middle"> <td width="10%" valign="middle"><img src="http://www.jagode.org/modules/flags/flag_.gif" align="middle"> </td> <td width="25%"><div align="center"><b></b></div></td> <td width="25%" align="center"><div align="center"><b>0</b></div></td> <td width="40%"></td> </tr> </table> <table width="98%" border="0" cellpadding="0" cellspacing="0" class='sectiontableentry2'> <tr align="left" valign="middle"> <td width="10%" valign="middle"><img src="http://www.jagode.org/modules/flags/flag_.gif" align="middle"> </td> <td width="25%"><div align="center"><b></b></div></td> <td width="25%" align="center"><div align="center"><b>0</b></div></td> <td width="40%"></td> </tr> </table> <table width="98%" border="0" cellpadding="0" cellspacing="0" class='sectiontableentry1'> <tr align="left" valign="middle"> <td width="10%" valign="middle"><img src="http://www.jagode.org/modules/flags/flag_.gif" align="middle"> </td> <td width="25%"><div align="center"><b></b></div></td> <td width="25%" align="center"><div align="center"><b>0</b></div></td> <td width="40%"></td> </tr> </table> <table width="98%" border="0" cellpadding="0" cellspacing="0" class='sectiontableentry2'> <tr align="left" valign="middle"> <td width="10%" valign="middle"><img src="http://www.jagode.org/modules/flags/flag_.gif" align="middle"> </td> <td width="25%"><div align="center"><b></b></div></td> <td width="25%" align="center"><div align="center"><b>0</b></div></td> <td width="40%"></td> </tr> </table> <table width="98%" border="0" cellspacing="0" cellpadding="0"> <tr> <td> <br><div align="right"><a href="http://www.pbz.hr/default.asp?akcija=TL&tip=ZD&jezik=1" target="_blank">Detaljnije...</a></div> </td> </tr> </table> </td> </tr> </table> </td> </tr> </table> <td> <td width="4" bgcolor="#FFFFFF"> <img src="http://www.jagode.org/templates/JavaBean/images/pixel.png" width="1" height="1" alt="spacer"/> </td> </tr> <tr> <table width="100%" border="0" cellspacing="0" cellpadding="0" background="http://www.jagode.org/templates/JavaBean/images/footer.jpg"> <tr> <td width="51%" height="90" > </td> <td width="49%" align="center" valign="middle" > <div align="center">Copyright © University of Zagreb, Faculty of Agriculture (2005) <br> All rights reserved <br> Ovaj site je izradjen pomou Mambo CMS</div> </td> </tr> </table> </tr> </table>