header
spacer
Glavni Izbornik
Poetna
O jagodi
Uzgoj
Bolesti i tetnici
Ekonomski znaaj
Propisi
Istraivanja
Projekti
Proizvoai
Dogaaji
Upotreba
Zdravlje
Ostalo
Forum
Kontakt
Vremenska prognoza
Web Linkovi
Datoteke
Pretraivanje
Vijesti
Login Obrazac
Korisniko ime

Lozinka

Zapamti me
Zaboravili ste lozinku?
Zabava
Vicevi
Filatelija
Filatelija
Sverige.jpg
Vicevi
Zaboravni umirovljenici

Suprunici umirovljenici postali su svjesni kako poinju zaboravljati stvari. I kada su shvatili da bi to moglo biti opasno, odluili su potraiti psihologa za pomo.

On im je rekao da je normalno za ljude u njihovim godinama da zaboravljaju, te im je stoga pametno da rade biljeke na papiru.

Bili su oduevljeni savjetom. Kada su doli doma, ena je rekla: Dragi, molim te odi u kuhinju i donesi mi posudu sa sladoledom. A zato ne zapisuje to ti govorim, zaboravit e. Pria gluposti, kako ne bih mogao zapamtiti to da ti donesem posudu sa sladoledom – kae suprug. Dobro, kae ena. Takoer bi eljela da mi stavi par jagoda na sladoled. No bilo bi dobro da to zapie. Znam da e zaboraviti – kae ena. Ne budali – odgovori suprug – posudu sa sladoledom i par jagoda. Pa to bar nije teko zapamtiti. Dobro dragi, ali eljela bih i malo laga na vrhu svega. Mislim da je sada bolje da to sve zapie – kae ena. Nemoj tako, barem me jo toliko pamenje slui. Dakle posudu sa sladoledom, par jagoda i na vrh malo laga – ponovi suprug. Nakon toga suprug se uputi u kuhinju. Desetak minuta kasnije vraa se on iz kuhinje s tanjurom kajgane i slanine. A ena pogleda prema tanjuru i kae: Vidi da si trebao zapisati to sam ti rekla, a ovako si zaboravio tost.


Poetna arrow Datoteke

Hrvatska postaje zemljom jagoda? PDF Ispiši E-mail
Autor: Administrator   
Utorak, 08. Veljaa 2005. u 12:26

jagodeU Hrvatskoj se od Vrgorca do Zagreba i zagrebake okolice neprestano mnoe uzgajivai jagoda. U ponudi je sve vie domae jagode, sve vie zbivanja to promiu izravnu prodaju, pojedine naine uzgoja, primjerice u zatvorenu prostoru, hidroponski ili ekoloki, osnivaju se udruge, organiziraju izbori najomiljenije sorte...

Iako su joj od jagoda vanija proizvodnja jabuka, salate ili loznih cjepova, Fragaria oito procjenjuje dobru budunost seksi voa i u nas. Dr. Antonio Ferraresi iz talijanske tvrtke Vivai Mazzoni, s kojom surauje ve dvanaest godina, predstavio je nove sorte, od kojih je u kuanju meu est razliitih najbolje prihvaena clery, slatka i rana, koja dospijeva pet dana prije nekad rairene marmolade. Talijani posljednjih godina imaju s fragolom velikih problema te su u pet posljednjih godina gotovo prepolovili povrine pod tom kulturom. Dok, morajui se prilagoditi uvjetima proizvodnje u sjevernoj i junoj Italiji, nai susjedi kultiviraju ak dvadesetak sorata, njihovi glavni takmaci panjolci kultiviraju samo jednu, camarosu, koja je loijih organoleptikih svojstava, ali traje dulje. Tom su jagodom iz Severinine reklame za jogurt napunili supermarkete po cijeloj Europi i potukli talijansku industriju jagoda, koja se oito zaplela u sloene (i skupe!) marketinke strategije i uzmie stjecajem prilika oslonjena na butik-prodaju.

Svi uvjeravaju kako je i jagodi nuna prepoznatljivost, kako kupac mora i eli znati to kupuje, ali i da münchenska burza okrutno priznaje za sve sorte, neovisno o uvjetima proizvodnje, istu cijenu. S obzirom na to da trite jagode i dalje raste, neprestano se smiljaju nove sorte poboljanih svojstava, manje osjetljive, a produljene sezone. Samo u Italiji patentira se po dvadesetak u godini. Talijane vrlo ambiciozno kako u sortama tako i u tehnologiji napadaju Francuzi i Amerikanci te (u hidroponskoj proizvodnji) Nizozemci. Hrvatska prema podacima FAO-a ima pod jagodama samo 1000 hektara, a u tome u intenzivnoj proizvodnji, na foliji jedva 150 ha. Tek unatrag koju godinu imamo i prve znanstvenike koji se bave jagodom, a po rijeima jednoga od njih, mr. sc. Borisa Duralije sa Zavoda za voarstvo zagrebakoga Agronomskog fakulteta, hitno je potreban nacionalni institut, jer e pritisak na tu proizvodnju u nas rasti i izvana i iznutra. Nedvojbena su prednost Hrvatske jeftina radna snaga, nuna u toj agroindustriji, povoljna klima i relativno isto tlo i voda, blizina europskoga trita i mogunost produljenja sezone proizvodnje na nekoliko mjeseci, posebice na domau turistiku sezonu te zimu.

Institut bi ne samo istraio kako sa to manje novca ostvariti to vee uinke nego bi i domae proizvoae uputio to i kako da proizvode da im se najvie isplati u obilju ponuenoga iz razliitih zemalja. Drava o tome mora voditi rauna jer jagodama na malim parcelama egzistenciju mogu, kako se ve i pokazuje, osigurati mnoga obiteljska gospodarstva.

izvor: Veernji list

Zadnji put obnovljeno ( Utorak, 08. Veljaa 2005. u 12:56 )
< Prethodni   Slijedei >

Posljednje...
Najitanije...
Pretraivanje
Kratke Vijesti
Zabiljeeno vie od 600000 otvaranja internet portala Jagode.org

Internet portal Jagode.org  na kojem se nalaze tekstovi koji obrauju problematiku jagoda s razliitih aspekata zabiljeio je vie od 600 000 otvaranja stranica.

Vie informacija

Aktualno
Zanimljivosti
Tono je...
Kalendar
Rujan 2018
P U S P S N
27282930311 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
Ovaj mjesec
spacer
 
Copyright © University of Zagreb, Faculty of Agriculture (2005)
All rights reserved
Ovaj site je izradjen pomou Mambo CMS