header
spacer
Glavni Izbornik
Poetna
O jagodi
Uzgoj
Bolesti i tetnici
Ekonomski znaaj
Propisi
Istraivanja
Projekti
Proizvoai
Dogaaji
Upotreba
Zdravlje
Ostalo
Forum
Kontakt
Vremenska prognoza
Web Linkovi
Datoteke
Pretraivanje
Vijesti
Login Obrazac
Korisniko ime

Lozinka

Zapamti me
Zaboravili ste lozinku?
Zabava
Vicevi
Filatelija
Filatelija
Novi_Zeland_marka.jpg
Vicevi
Zaboravni umirovljenici

Suprunici umirovljenici postali su svjesni kako poinju zaboravljati stvari. I kada su shvatili da bi to moglo biti opasno, odluili su potraiti psihologa za pomo.

On im je rekao da je normalno za ljude u njihovim godinama da zaboravljaju, te im je stoga pametno da rade biljeke na papiru.

Bili su oduevljeni savjetom. Kada su doli doma, ena je rekla: Dragi, molim te odi u kuhinju i donesi mi posudu sa sladoledom. A zato ne zapisuje to ti govorim, zaboravit e. Pria gluposti, kako ne bih mogao zapamtiti to da ti donesem posudu sa sladoledom – kae suprug. Dobro, kae ena. Takoer bi eljela da mi stavi par jagoda na sladoled. No bilo bi dobro da to zapie. Znam da e zaboraviti – kae ena. Ne budali – odgovori suprug – posudu sa sladoledom i par jagoda. Pa to bar nije teko zapamtiti. Dobro dragi, ali eljela bih i malo laga na vrhu svega. Mislim da je sada bolje da to sve zapie – kae ena. Nemoj tako, barem me jo toliko pamenje slui. Dakle posudu sa sladoledom, par jagoda i na vrh malo laga – ponovi suprug. Nakon toga suprug se uputi u kuhinju. Desetak minuta kasnije vraa se on iz kuhinje s tanjurom kajgane i slanine. A ena pogleda prema tanjuru i kae: Vidi da si trebao zapisati to sam ti rekla, a ovako si zaboravio tost.


Poetna arrow Projekti arrow Hidroponika arrow Ugljini dioksid (CO2)

Ugljini dioksid (CO2) PDF Ispiši E-mail
Autor: Martina Grdia i Boidar Hrenkovi   
etvrtak, 17. Studeni 2005. u 10:10

Dozatori za CO2 dio su dodatne opreme u zatienom prostoru. Spojeni su na kompjuterski sustav, koji regulira vrijeme isputanja i koncentraciju CO2. Obino se isputa prije zore, pa sat i pol prije zalaska sunca. CO2 je neophodan za odvijanje procesa fotosinteze.  Rezultati istraivanja koja su provedena u Nizozemskoj i Belgiji, pokazuju da se poveanjem koncentracije isputenog CO2 s 350 ppm na 900 ppm utjee na bolji razvoj listova, plodova, pa tako i na poveanje prinosa za 6 do 10 %.

Primjena CO2 takoer utjee na poveanje koncentracije eera i kiselina, bolji okus i produuje vijek uvanja plodova. Donekle nadomjeta slabo osvjetljenje rano u proljee i kasno u jesen. Koristi od ovih dozatora mogu imati oni proizvoai koji griju zatiene prostore, uz minimalno prozraivanje, kako bi dobili plodove ranije u proljee ili nakon sezone. Dovoenje CO2 u zatieni prostor mogue je na vie naina. isti CO2 komprimira se u boce i kao takav doprema u zatieni prostor. Njegovo doziranje regulira kompjuter, a daljnju distribuciju po objektu vri sistem cijevi. Osim istog CO2, mogue je proizvesti CO2 u zatienom prostoru i to izgaranjem plina ili petroleja u termogenima. Ovaj nain osim doziranja slui i za grijanje.

Zadnji put obnovljeno ( etvrtak, 17. Studeni 2005. u 10:12 )
< Prethodni   Slijedei >

Posljednje...
Najitanije...
Pretraivanje
Kratke Vijesti
Zabiljeeno vie od 600000 otvaranja internet portala Jagode.org

Internet portal Jagode.org  na kojem se nalaze tekstovi koji obrauju problematiku jagoda s razliitih aspekata zabiljeio je vie od 600 000 otvaranja stranica.

Vie informacija

Aktualno
Zanimljivosti
Tono je...
Kalendar
Rujan 2017
P U S P S N
282930311 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 1
Ovaj mjesec
spacer
 
Copyright © University of Zagreb, Faculty of Agriculture (2005)
All rights reserved
Ovaj site je izradjen pomou Mambo CMS