header
spacer
Glavni Izbornik
Poetna
O jagodi
Uzgoj
Bolesti i tetnici
Ekonomski znaaj
Propisi
Istraivanja
Projekti
Proizvoai
Dogaaji
Upotreba
Zdravlje
Ostalo
Forum
Kontakt
Vremenska prognoza
Web Linkovi
Datoteke
Pretraivanje
Vijesti
Login Obrazac
Korisniko ime

Lozinka

Zapamti me
Zaboravili ste lozinku?
Zabava
Vicevi
Filatelija
Filatelija
Norge.jpg
Vicevi
Zaboravni umirovljenici

Suprunici umirovljenici postali su svjesni kako poinju zaboravljati stvari. I kada su shvatili da bi to moglo biti opasno, odluili su potraiti psihologa za pomo.

On im je rekao da je normalno za ljude u njihovim godinama da zaboravljaju, te im je stoga pametno da rade biljeke na papiru.

Bili su oduevljeni savjetom. Kada su doli doma, ena je rekla: Dragi, molim te odi u kuhinju i donesi mi posudu sa sladoledom. A zato ne zapisuje to ti govorim, zaboravit e. Pria gluposti, kako ne bih mogao zapamtiti to da ti donesem posudu sa sladoledom – kae suprug. Dobro, kae ena. Takoer bi eljela da mi stavi par jagoda na sladoled. No bilo bi dobro da to zapie. Znam da e zaboraviti – kae ena. Ne budali – odgovori suprug – posudu sa sladoledom i par jagoda. Pa to bar nije teko zapamtiti. Dobro dragi, ali eljela bih i malo laga na vrhu svega. Mislim da je sada bolje da to sve zapie – kae ena. Nemoj tako, barem me jo toliko pamenje slui. Dakle posudu sa sladoledom, par jagoda i na vrh malo laga – ponovi suprug. Nakon toga suprug se uputi u kuhinju. Desetak minuta kasnije vraa se on iz kuhinje s tanjurom kajgane i slanine. A ena pogleda prema tanjuru i kae: Vidi da si trebao zapisati to sam ti rekla, a ovako si zaboravio tost.


Poetna arrow O jagodi arrow Biologija arrow Dormantnost (period mirovanja) kod jagoda

Dormantnost (period mirovanja) kod jagoda PDF Ispiši E-mail
Autor: Boris Duralija i Martina Grdia   
Ponedjeljak, 19. Rujan 2005. u 10:56

Period mirovanja ili razdoblje dormantnosti pupova rezultat je kratkog dana i niskih temperatura. Moe se definirati kao razdoblje u kojem je rast privremeno zaustavljen. Dormancija i rast pupova regulirani su ravnoteom izmeu inhibitora rasta kao to je apscizinska kiselina i stimulatorima rasta kao to su citokinini, auksini i giberelini. Izmeu navedenih hormona postoje antagonistiki odnosi.

Nastupom niih temperatura i smanjenjem duine dana poveava se koncentracija inhibitora rasta (apscizinske kiseline), a smanjuje koncentracija regulatora rasta. Kako bi se prekinulo razdoblje mirovanja pupova i kako bi potjerali potrebno je da se apscizinska kiselina razgradi, a povea koncentracija regulatora rasta. Da bi se ona razgradila potrebno je izlaganje biljaka inaktivnim temperaturama (ispod 7 C). Postoje razlike izmeu sorata u sumama inaktivnih temperatura koje se izraavaju u satima. Kod sorte Elsanta ova suma iznosi oko 1000 sati. Sorte prilagoene toplijim klimatima imaju manju potrebu u akumuliranju sume inaktivnih temperatura.

Tijekom nakupljanja inaktivnih temperatura smanjuje se koncentracija inhibitora a poveava koncentracija stimulatora rasta. Mnogi rezultati dosadanjih istraivanja ukazuju da giberelini mogu imati glavnu ulogu u regulaciji dormantnosti, tj. prekidaju dormanciju vrnih pupova u proljee.

< Prethodni

Posljednje...
Najitanije...
Pretraivanje
Kratke Vijesti
Zabiljeeno vie od 600000 otvaranja internet portala Jagode.org

Internet portal Jagode.org  na kojem se nalaze tekstovi koji obrauju problematiku jagoda s razliitih aspekata zabiljeio je vie od 600 000 otvaranja stranica.

Vie informacija

Aktualno
Zanimljivosti
Tono je...
Kalendar
Prosinac 2017
P U S P S N
272829301 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
Ovaj mjesec
spacer
 
Copyright © University of Zagreb, Faculty of Agriculture (2005)
All rights reserved
Ovaj site je izradjen pomou Mambo CMS