header
spacer
Glavni Izbornik
Poetna
O jagodi
Uzgoj
Bolesti i tetnici
Ekonomski znaaj
Propisi
Istraivanja
Projekti
Proizvoai
Dogaaji
Upotreba
Zdravlje
Ostalo
Forum
Kontakt
Vremenska prognoza
Web Linkovi
Datoteke
Pretraivanje
Vijesti
Login Obrazac
Korisniko ime

Lozinka

Zapamti me
Zaboravili ste lozinku?
Zabava
Vicevi
Filatelija
Filatelija
Marka jagode USA.jpg
Vicevi
Vrijeme rasprodaje jagoda

Uiteljica hrvatskog jezika pita Ivicu – Reci ti nama koje je ovo vrijeme: ja kupujem jagode, ti kupuje jagode, on kupuje jagode.

Znam, to je vrijeme rasprodaje jagoda – kae Ivica.


Poetna arrow O jagodi arrow Biologija arrow Dormantnost (period mirovanja) kod jagoda

Dormantnost (period mirovanja) kod jagoda PDF Ispiši E-mail
Autor: Boris Duralija i Martina Grdia   
Ponedjeljak, 19. Rujan 2005. u 10:56

Period mirovanja ili razdoblje dormantnosti pupova rezultat je kratkog dana i niskih temperatura. Moe se definirati kao razdoblje u kojem je rast privremeno zaustavljen. Dormancija i rast pupova regulirani su ravnoteom izmeu inhibitora rasta kao to je apscizinska kiselina i stimulatorima rasta kao to su citokinini, auksini i giberelini. Izmeu navedenih hormona postoje antagonistiki odnosi.

Nastupom niih temperatura i smanjenjem duine dana poveava se koncentracija inhibitora rasta (apscizinske kiseline), a smanjuje koncentracija regulatora rasta. Kako bi se prekinulo razdoblje mirovanja pupova i kako bi potjerali potrebno je da se apscizinska kiselina razgradi, a povea koncentracija regulatora rasta. Da bi se ona razgradila potrebno je izlaganje biljaka inaktivnim temperaturama (ispod 7 C). Postoje razlike izmeu sorata u sumama inaktivnih temperatura koje se izraavaju u satima. Kod sorte Elsanta ova suma iznosi oko 1000 sati. Sorte prilagoene toplijim klimatima imaju manju potrebu u akumuliranju sume inaktivnih temperatura.

Tijekom nakupljanja inaktivnih temperatura smanjuje se koncentracija inhibitora a poveava koncentracija stimulatora rasta. Mnogi rezultati dosadanjih istraivanja ukazuju da giberelini mogu imati glavnu ulogu u regulaciji dormantnosti, tj. prekidaju dormanciju vrnih pupova u proljee.

< Prethodni

Posljednje...
Najitanije...
Pretraivanje
Kratke Vijesti
Jagode kao afrodizijak

Najpoznatiji su afrodizijak meu voem. Nazivaju ih jo i voem ljubavi, a vrlo su primjerene kao lagani zavretak intimne veere, te uz ampanjac u udvarakim obredima. Pri tome uope nije vano kakav je njihov kemijski sastav i energetska tablica. Vana je njihova simbolina, erotska vrijednost i injenica da su najopojnije u ritalu meusobnoga uzajamnog hranjenja.

Aktualno
Zanimljivosti
Tono je...
Kalendar
Ožujak 2019
P U S P S N
252627281 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
Ovaj mjesec
spacer
 
Copyright © University of Zagreb, Faculty of Agriculture (2005)
All rights reserved
Ovaj site je izradjen pomou Mambo CMS