header
spacer
Glavni Izbornik
Poetna
O jagodi
Uzgoj
Bolesti i tetnici
Ekonomski znaaj
Propisi
Istraivanja
Projekti
Proizvoai
Dogaaji
Upotreba
Zdravlje
Ostalo
Forum
Kontakt
Vremenska prognoza
Web Linkovi
Datoteke
Pretraivanje
Vijesti
Login Obrazac
Korisniko ime

Lozinka

Zapamti me
Zaboravili ste lozinku?
Zabava
Vicevi
Filatelija
Filatelija
Norge.jpg
Vicevi
E-mail i jagode

Jedan muenik bez posla prijavio se za posao u Microsoftu kao istac WC-a. Kadrovski direktor ga je primio na razgovor i posle kratkog testa mu kae: "Primljeni ste. Ostavite mi Va e-mail, tako da Vam mogu poslati ugovor i spisak Vaih dunosti." On muenik, zbunjen, odgovori da nema PC, pa samim tim ni e-mail. Direktor e na to: "E pa onda, ao mi je. Ako nemate e-mail, znai da virtualno ne postojite, tako da Vas ja ne mogu primiti na taj posao". Mueni siromah, oajan, izie iz sjedita Microsofta, bez ideje to da radi sa samo 10 dolara u depu. Uputi se prema supermarketu i tamo kupi gajbicu sa 10 kg jagoda. Za kratko vrijeme, proda sve jagode iduci od vrata do vrata i do podne duplira pocetni kapital. Iznenaen i sa entuzijazmom, ponovi istu stvar tri puta i vrati se kui sa 60 dolara. Radei tako, utrostruavao je i uetvorostruavao kapital svakoga dana. Za kratko vrijeme kupi runu dvokolicu, a kasnije je zameni sa jednim kamioniem. Radeci tako, u roku od jedne godine, postane vlasnik male flote vlastitih vozila. Za 5 godina postao je vlasnik jedne od najveih mrea za distribuciju namirnica u SAD. U tom trenutku, mislei na budunost porodice, odlui osigurati svoj ivot. Pozvao je osobu iz osiguravajueg drutva, a kako bi potpisao policu osiguranja. Ovaj ga na kraju razgovora upita za njegov e-mail, a da bi mu poslao podatke za policu osiguranja. ovjek mu odgovori da nema e-mail. "Ba udno, nemate e-mail, a uspjeli ste da napravite imperiju. A zamislite gdje biste tek bili, da ste ga imali!" – kae osoba iz osiguravajueg drutva.
ovek se zamisli, pa odgovori: "... u Microsoftu istei WC!!!"


Poetna arrow Projekti arrow Hidroponika arrow Regulacija temperature kod uzgoja jagoda u zatienom prostoru

Regulacija temperature kod uzgoja jagoda u zatienom prostoru PDF Ispiši E-mail
Autor: Martina Grdia   
Utorak, 06. Rujan 2005. u 10:11

Kako bi se postigli najbolji prinosi pri uzgoju jagoda u zatienom prostoru biljkama je potrebno osigurati optimalne uvjete. To se postie osiguravanjem odgovarajuih temperatura, kao i koliine svjetlosti u razliitim stadijima rasta i razvoja.

Kod biljaka koje daju plod u rano proljee, tijekom sijenja ili na poetku veljae obino osiguravamo temperaturu od najmanje 12 C  danju, a tijekom noi oko 8 C. Otvaranjem cvjetnih pupova temperatura se postepeno poveava. Kada se poinju formirati zeleni plodovi, optimalne danje temperature su 16-20 C, dok je nona oko 10 C. U vrijeme cvatnje potrebno je provjetravati zatieni prostor kada temperatura pree 20C. Visoke temperature tada mogu uzrokovati zaostajanje biljaka u rastu kao i kasniju pojavu deformiranih plodova. Provjetravanjem se ujedno utjee na smanjenje vlage u zatienom prostoru, a tako se i smanjuje rizik od pojave razliitih vrsta bolesti (npr.siva plijesan).

Kod biljaka koje donose plodove krajem ljeta ili u jesen, potrebno je osigurati to niu temperaturu, sve do faze dozrijevanja plodova. Temperatura ne bi smjela prijei 24C. Vie temperature mogu negativno utjecati na opraivanje cvjetova, veliinu plodova jagode i na sam prinos. Poetkom rujna, pa sve do kraja berbe, temperatura po danu bi trebala iznositi oko 16 C a nona 10C. Krajem berbe temperatura se sputa na 12 do 14 C tijekom dana, te 8 C nou, i to 3 do 4 tjedna. U tom vremenu regenerira se vrat korijena i potie maksimalna diferencijacija generativnih pupova koji e dati plod sljedeu godinu.

Kroz zimsko razdoblje biljke jagoda je potrebno izloiti niim temperaturama zbog prekidanja dormantnosti. Time se utjee na bolju vitalnost biljke a i na vrijeme dozrijevanja plodova. Tako npr. za Elsantu to razdoblje iznosi od 30 do 35 dana, a temperatura ispod 7 C.

< Prethodni   Slijedei >

Posljednje...
Najitanije...
Pretraivanje
Kratke Vijesti
Hrvatska (Croatia)

Napokon smo doekali hrvatsku potansku marku s motivom jagode (Fragaria vesca L.) koja je izdana 16.03.2010. godine pod brojem serije 762. Hrvatska flora – Voe – umska jagoda.

Vie

Aktualno
Zanimljivosti
Tono je...
Kalendar
Veljaa 2019
P U S P S N
282930311 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 1 2 3
Ovaj mjesec
spacer
 
Copyright © University of Zagreb, Faculty of Agriculture (2005)
All rights reserved
Ovaj site je izradjen pomou Mambo CMS